2012 m. lapkričio 22 d., ketvirtadienis

Paulius Boreika


Paulius Boreika
Nuotrauka iš http://www.lrytas.lt

Šią savaitę kalbinu Paulių Boreiką, Všį "Penkta koja" idėjos autorių ir įkūrėją. Su juo asmeniškai susipažinau dar visai neseniai. Jis man pasirodė šiltas, rūpestingas, mandagus ir labai galantiškas žmogus. 


Kas suteikia tau energijos?

Sėkmė. Visa mano energija sunaudoja darbas, socialinė veikla ir mokslas. Kai šiuose reikaluose man sekasi - turiu daug energijos, kai nesiseka - padeda viltis, kad dar pasiseks. O kai mano protas išjungia kritinį mąstymą, suprantu, kad didžioji dalis mano energijos – mane supantys man svarbūs žmonės.

Ko norėtum išmokti?

Labiau džiaugtis tuo, kas yra dabar, negyvenant tuo, kas dar bus arba ne.

3 dalykai, kuriuos vertini moteryje?

Protą, nuoširdumą ir šeimyniškumą. Ir visa tai turi būti mano akimis gražioje moteryje - nesu tas, kuris meluoja sau ir kitiems, kad svarbiausia vidus - išorinis vaizdas yra svarbus taip pat.

Koks žmogus yra tavo autoritetas?

Negaliu išskirti vieno konkretaus asmens, tik jų savybes. Aš gerbiu žmones, kurie savo darbu ir pastangomis sukuria vertę, kuria džiaugiasi ir naudojasi daugiau žmonių. Kaip rašė F. Nyče „Ne apie tuos, kurie išranda triukšmą naują, o apie tuos, kurie naujas vertes pasiūlo, pasaulis mūsų sukas, negirdimai jis skrieja“. Man, kaip šiek tiek filosofijai prijaučiančiam žmogui, ši frazė puikiai apibūdina tuos žmones, kurie yra sektini pavyzdžiai.

Ką darytum, jei nieko nebijotum?

Turbūt nieko nedaryčiau, nes tas, kuris nebijo nieko, neturi jausmų - nenoriu nebijoti, noriu tik žinoti, kaip baimėms neleisti manęs daryti silpnu.

Su kokia pasauline asmenybe (iš praeities arba dabarties) norėtum išgerti puodelį kavos?

Aš gerčiau arbatą, kavos nemėgstu. Tai būtų Andrew Carnegie, verslo ir filantropijos etalonas pasaulio istorijoje. O realiai iš praeities labiau norėčiau susitikti su žmogumi, kuris nebuvo pasaulinė asmenybė, bet man buvo didelė pasaulio dalis.

Jei galėtum turėti bet ką, kas tai būtų?

Diversifikuotas investicinis portfelis, kurio vertė ir jos duodama grąža leistų man nebedirbti. Tada būtų galima kurti ir nugalėti mus valdanti kapitalizmą.

Už ką tau žmonės dėkoja?

Už įvairiausią pagalbą. Tai smulkmenos, todėl visai rimtai sakau jiems nedėkoti, nes tai manau savaime suprantama - gyvendami socialinėje visuomenėje esam tarpusavyje susiję ir visada turim vienas kitam padėti.

Ką laikai didžiausiu savo pasiekimu?

Manau, šiai dienai pasiekimų neturiu, tik pamokas einant link jų. Galiu pasidžiaugti, kad jau pasiekiau kur kas aiškesnį žinojimą, nei prieš penketą metų, kaip reikia eiti link savo tikslų. Tai galima apibūdinti kaip faktą, kad mes pervertinam savo pasiekimų galimybes per metus, bet neįvertinam dešimtmečio galimybių.

3 stipriausios tavo savybės?

Manau, turiu oratoriaus savybių, galiu aiškiai dėstyti mintis ir tai daryti viešai, nesvarbu kam kur ir kada, nebijau auditorijos. Kai žinau, ką sakau, galiu tai daryti labai tvirtai. Esu stiprus emociškai, galiu suvaldyti nesėkmes, nepalūžtu kritinėje situacijoje, tai svarbu mano veikloje. Nežinau visko apie vieną dalyką, bet žinau po truputį apie daug ką - manau, tai mano stiprioji pusė -  šiandieninėje ir ypač ateities verslo aplinkoje, manau, bus svarbu universalumas, kas ir yra svarbi profesionalumo dalis.

Ką šiuo metu skaitai?

Finansinę literatūrą, ir ne ištisas knygas, o tik reikiamus skyrius.

Ko labiausiai bijai?

Artimųjų netekties. Niekas negąsdina ir neliūdina labiau nei žinojimas, kad kažkada šalia nebus žmonių, kurie ir yra mano gyvenimas.

Kas labiausiai tave pykdo?

Neteisybė ir žmonių žiaurumas. Aktyviai dalyvaudamas socialinėje veikloje, turiu tvirtą pagrindą pykti ant dalies žmonių, nors taip jų nevadinu - tai asmenys, kurie įtakoja mūsų visuomenės moralinį degradavimą.

Penktadieniais tu?

Tai priklauso nuo metų laiko. Šiltuoju metu dažniausiai kažkur išvažiuoju, šaltuoju - su draugais leidžiam laiką mieste. Penktadienio vakarais niekada neplanuoju darbų - po sunkios savaitės svarbu visiškai atsiriboti nuo reikalų, nes dažniausiai šeštadienį nuo ryto jau būna darbų susijusiu su "Penkta koja".

Geriausias filmas?

Yra tikrai daug labai gerų filmų ir čia paminėsiu vieną – „Gyvenimas yra gražus“. Tai nuostabus filmas visomis prasmėmis, viliuosi kažkada galėsiu būti toks geras tėvas kaip Gvido personažas filme.

Jei turėtum laisvą valandą internete, kur naršytum, kokių dalykų ieškotum?

Jei ta valanda nebūtų skirta kažkokiam konkrečiam tikslui, praleisčiau ja Facebook'e, bet vėlgi ne kažką, bet konkrečiai man aktualią informaciją apdorojant.

Didžiausia tavo pagunda?

Rizika siekiant maksimalaus pelno per trumpą laikotarpį. Tai susiję su finansų rinkomis. Iš principo, kiekvienas iš mūsų per dieną galime uždirbti labai daug pinigų arba netekti daugiau nei turim, nei turėsim ateinančius kelis metus. Ironiška, bet yra tik dvi galimybės: sėkmės arba nesėkmės - tai labai gundo, nes sėkme mes visi norime tikėti.

Kaip norėtum numirti?

Man svarbiausia, kad žinau kaip noriu gyventi, o numirti aš nenorėčiau išvis.

Kas tave svaigina?

Norai ir siekiai, kurie tampa realybe. Puikus jausmas matyti, kad tai kas kažkada buvo mintis, dabar jau yra realybė.

Daina, kurią niūniuoji?

Enya - caribbean blue. Nelabai paniūniuot išeina, bet mintyse dabar ji skamba. Ją klausydamas rašiau straipsnį, perklausiau daug kartu, puiki melodija iš senų laikų.



5 komentarai:

  1. hmmm, Muse! kur dingo stilius!!!! :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš taip pat pasiilgau įkvepiančių stilingos musės derinių :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ei, tikrai? Galvojau neįdomu...:) BUS TUOMET!:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba diena.
    Jus turejote puikia proga pakalbinti intelektualu bei idomu zmogu, taciau jusu klausimai nebuvo visikai taiklus, kad atsiskleistu Pauliaus asmenybe. O cia ir yra gero zurnalisto koziris.
    Dar daugiau, nustebino (blogaja prasme) gramatines klaidos. Cia kazkas baisaus! Ju buvo maziausiai 3. Išvis - rasoma kartu, nes tai yra viso zodzio sutrumpinimas, vienam zodi padeta nosime, kuri nereikalinga gramatiskai, tuo tarpu kitam zodi jos truksta. Baisu! Siulyciau pirmiausia gerai pasimokyti rasybos, o tik tada rasyti straipsnius!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labas, Karolina! Ačiū už 3 klaidų pastabas:) Išties, labai baisu.... Būtinai pataisysiu:)))

    AtsakytiPanaikinti