2016 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

Trumpai apie Zero Waste

Labas rytas! Šiandien trumpai apie ZW:)

Zero waste – tai filosofija, kuri skatina nė vienos šiukšlės neišmesti į sąvartyną. Nulis atliekų, nulis švaistymo! 
Ne ne, mes nejuokaujam, tai yra įmanoma ir tai padaryti ne taip jau sunku. Tiesiog reikia pakeisti kelis apsipirkimo įpročius ir pamiršti apie bendras šiukšliadėžes. Tad drobinis maišelis (vietoj plastikinio) taps jūsų neišskiriamu draugu, o dar vienas mažas kibirėlis (kompostavimui) tikrai tilps po kriaukle! 
Pagrindinis šio judėjimo principas yra toksiškų ir nesuįrančių atliekų vengimas. Tad orientuotis reikia į lengvai perdirbamas pakuotes – stiklines, metalines ir popierines, na o plastikas nesutaria su šia kompanija. Deja, jo buityje yra daugiausiai, bet mums teks jo vengti, nes ne visas jis pasiduoda perdirbimui - ir tas dažniausiai išeis mums ir į sveikatą ir į kišenę.
Truputis moksliškai wikipediškos informacijos apie zero waste: zero waste terminas pirmą kartą buvo panaudotas 1970 m. Taip buvo pavadinta cheminių medžiagų surinkimo gamykla, kuri jas perdirbdavo ir parduodavo antrą kartą. O visuomenėje jis pradėjo plisti tik 2002 – 2003 m. Visgi pats zero waste judėjimo pikas yra šiomis dienomis, kuomet Bea Johnson ir Lauren Singer jį išpopuliarino Amerikoje ir kitose šalyse. Jų dėka vyksta aktyvūs pokyčiai visuomenėje, įkuriamos zero waste parduotuvės, barai ir tai tampa tarsi nauja mada, išskirtiniu įvaizdžiu. Galima visa tai pavadinti ateities gyvavimo sistema. 


Sukime darnos ratą kartu:)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą